Jenter- vi må få øyne opp for tech!

Av: Isabelle Ringnes, gründer av TENK, Digital Leder for YM4GE Scandinavia og product manager student ved General Assembly i New York. 

Hvor er den kvinnelige entusiasmen for teknologi? Vi opplever at til tross for at tilnærmet alle bransjer er sultne etter digitale hoder og teknologiske ferdigheter så er lidenskapen og interessen for teknologi fraværende hos flertallet av kvinner. Dette må vi gjøre noe med!

Teknologi er driveren til nesten all inkrementell utvikling, men innovasjon får man ikke uten kloke hoder som tør og vet hvordan å implementere det. Uansett hvilken bransje man velger eller valgte for mange år tilbake, så er teknologisk forståelse ikke lenger et valg. Om man i tillegg er kvinne med ambisjoner om å forme utviklingen i sin bransje, så er den grunnleggende forståelsen for teknologi avgjørende.

Men hvorfor er dette så viktig akkurat nå, teknologi har da vært en sentral del av den globale utviklingen i mange år?

Det siste 15 årene, særlig etter at teknologi-giganter som Google og Facebook inntok banen, ser man at mennesker, bransjer og måten vi lever på har blitt “disrupted”. Utviklingen akselererer raskere enn noensinne og ingen bransjer står trygt. Og det er liten tvil om at vi om fem år vil se tilbake på det vi idag anser som innovativt og nyvinnende, som tungvint og gammeldags. Det er bare sånn det er blitt; i dag kan vi få til mer, lære mer og samarbeide på tvers av kontinenter mer effektivt enn noensinne. Ofte er det som skiller mellom en god ide og et nyoppstartet selskap tekniske ferdigheter. Det er mennesker som former fremtiden- men det er teknologien vi tar i bruk som åpner for alle mulighetene den byr. For at kvinner skal stå i en posisjon til være med å forme fremtiden slik at den også passer oss er vi nødt til å lære kontinuerlig og inspirere unge til å velge utdannelser som gjør det mulig å løse problemer med bruk av teknologi. Det er høyere krav til kontinuerlig utvikling.

Data er for menn

Teknologi og realfag virker avskrekkende for mange fordi det er en svært mannsdominert bransje. Til tross for at de aller første programmerne var kvinner, avslørte NPR’s Planet Money i høst at markedsføringskampanjer fra 80-tallet kan ha spilt en avgjørende rolle i denne utviklingen. Da de stasjonære PC’ene begynte å innta hjemmene til folk for første gang ble de markedsført som et verktøy for spill. Spillene var inspirert av science fiction filmer med et stereotypisk mannlig publikum. PC’en etterhvert sett på som et leketøy for mannen og kvinner vikte unna.

Det er ingen hemmelighet at menn og kvinner ser på problemer på forskjellige måter. Analytikere etterlyser kvinner i forskning for å øke mangfoldet i oppfinnelser og innovasjon som et resultat av at kvinner ser på problemer annerledes en menn. Nylig skrev National Geographic om viktigheten av å få kvinner inn i forskning, og argumenterte påstanden med utviklingen av såkalte “Smart Houses”. Et “Smart hus” er et hus der alt fra alarmsystem, lys og lås er trådløst tilkoblet og kan kontrolleres fra en smarttelefon. Utviklingen er fantastisk, men innovasjonen står som et lysende eksempel på et resultat av mannlige ingeniøerer med behov for kontroll.

Når kommer for eksempel teknologien som gjør at huset vasker seg selv? Det er ingen tvil om at menn ikke ville kunne løse dette, men spørsmålet er om de i det hele tatt ville tenkt på det som et problem som må løses.

Kvinner må ta tidlig ta plass ved bordet. Som forfatter og COO av Facebook Sheryl Sandberg skrev i sin bok «Lean In«; vi må bli der, ytre våre meninger og “lean in”. Det hjelper ikke å vente på at en mann i hettegenser eller dress skal slippe oss til ordet. For å påvirke, må vi mase, levere og sette en ny standard. Men vi må slutte å tvile på oss selv.

Det er ingen hemmelighet at kvinner tenderer til å undervurdere sine egenskaper, mens menn overvurderer sine.

Studier fra USA viser at selvtilliten til jenter er høyest i ni-års alderen og stuper hele 72% i ungdomsårene. Årsakene er mange, men kroppskomplekser og overdrevet fokus på utseende er avgjørende. Å være smart i ung alder gjør deg kanskje ikke populær blant gutter, og på den alderen ser man kanskje ikke fordelen av det på lang sikt. Det er derfor viktig at også mannlige forbilder støtter og inspirerer jenter med interesse for realfag og teknologi.

I 2012 var det bare 31,2 prosent kvinner som tok høyere utdanning i Naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag i Norge. Enda disse tallene er betydelig bedre sammenlignet med for eksempel USA, er det både behov og rom for forbedringer. Det går riktig vei, men vi er langt fra mål. Og det skjer ikke av seg selv.

Kontinuerlig utvikling

Som nevnt skjer det enorme omveltninger i nesten alle industrier. Teknologien utvikles i rykende tempo, og behovet for nye forretningsmodeller og kunnskaper er reelt. Utdannelsen man har tatt og erfaringen man sitter med veier mindre i dag enn for ti år siden. Nå er det blitt en enorm etterspørsel etter innovative, digitale hoder med mot og evne til å tenke stort og nytt. Og dessverre er det er i stor grad mennene som velger utdanningene som enkelt gir innpass i sjiktet. Til tross for at kvinner har de beste karakterene, skygger mange banen når det kommer til tekniske fag. Hvorfor?

Noen studier viser at det kan ha noe med hvordan fagene og læringsmetodene er lagt opp. Forskning viser at når det kommer til teknologi, søker menn svar på hvorfor teknologien fungerer som den gjør mens kvinner har større interesse av å lære hva mer man kan få til med den. Harvey Mudd College i California ønsket å øke den kvinnelige andelen i programmeringsfag, og iverksatte et svært enkelt forsøk; de endret navnet på fagene. Ved å endre fagnavnet fra “Innføring i Java” til “Kreativ, problemløsning i forskning og ingeniørfag med bruk av Python” klarte skolen å dramatisk øke kvinneandelen.

Studiene viste at kvinner er langt mer tiltrukket av ord som “kreativ” og “problemløsning”.

Det bør ikke komme som et sjokk at menn og kvinner blir motivert av forskjellige ting. Ved å ta hensyn til interessene og legge om læringsmetodene klarte skolen å øke kvinneandelen i programmeringsfag fra 10% til 40 %. Tilsvarende ser man også i Norge da NTNU økte kvinneandelen fra 19-26% etter å ha endret et fagnavn fra «elektronikk» til «elektronisk systemdesign og innovasjon» i 2014.

Vi vet at jenter evner å tenke kreativt, systematisk og se store sammenhenger. Innovasjon handler i stor grad om å se etter kreative løsninger på komplekse problemer med bruk av teknologi. Vi vet at mange jenter vil kjempe for å utgjøre en forskjell. Vi tror det er viktig at jenter står i spissen og posisjonerer seg best mulig tidlig. Mulighetene er der, men det er hva vi velger å gjøre med dem. Timer med koding kan kanskje virke avskrekkende. Men det er også forståelsen, interessen og den evige nysjerrigheten som avgjør hvorvidt man evner å se utover det eksisterende nuet, og å handle målrettet med et disruptivt og innovativt fremtidsperspektiv.

Når jeg flyttet hjem fra New York til Oslo savnet jeg et sted der barrieren var lav for å like tech. Et sted der jenter kan inspireres til å se hvor gøy det er, og hvor fokuset ikke utelukkende handler om hvorvidt man kan kode, eller sitter med toppsjefstilling. Camilla Bjørn og jeg dannet TENK fordi vi ønsket å skape et nettverk der unge kan lære av de eldres erfaring, og kanskje enda viktigere, et nettverk der også eldre kan få frisk kunnskap, inspirasjon og ideer av de yngre og nyutdannede. TENK ønsker en gjensidig inspirasjons dialog med merkbare effekter- vi tror de eldre kan bli bedre på å fange opp de unge og sultne. Vi tror også de yngre kan bli modigere til å tørre, satse og gutse. Til å forstå hvor stor påvirkning de faktisk kan ha på det fremtidige Norge.

På sikt så håper vi at TENK vil inspirere en større andel kvinner til å kjempe for lederroller i teknologiselskaper som i dag er svært mannsdominert. Teknologien utvikles rask og kontinuerlig, og det må vi også. Forståelse av viktigheten, effekten og muligheten den byr på kan utgjøre hele forskjellen i karrieren.

Stå på damer!

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s