Ekspertfellen

Innlegget er skrevet av Vikki Nathalie Walle-Hansen. Vikki har jobbet fem år i Telenor og bor nå i San Francisco og tar Master i Creative Strategy.

Du ønsker kanskje ikke å lede, men å være en “tankeleder”. Kjenner du deg igjen?

Du ønsker hovedsakelig å ha innflytelse på grunnlag av din ekspertrolle, med innvirkning på de analytiske og strategiske valg som skal sette retningen for bedriften du jobber i. Men uten et uttalt ønske om å lede, blir du ofte ikke prioritert inn de de forskjellige karrierefremmende programmene i bedriften din. Du er en kvinne som ikke ønsker å lede – med all den stigma det medfører. Du er ikke mer regnet med.

Dette går igjen i hvordan kvinner er vurdert som eksperter eller ikke i media. I følge forskning fra KILDEN Informasjonssenter for kjønnsforskning ser vi at kvinner og menn stiller omtrent likt når det kommer til å bli intervjuet som subjektive objekter i media, spesielt når de omtaler sine egne erfaringer og reaksjoner. Men når det kommer til objektiv kunnskap og kompetanse, er bare 22 % av intervjuobjektene kvinner. Vi ser at ekspertrollen hovedsakelig gis til menn, og at kvinners stemme i media gis en ulik verdi, noe som fører til at kvinner totalt sett utgjør i underkant av en tredjedel av nyhetssubjektene i norske medier.

Mediene forteller oss at kvinner ikke er eksperter. Og kvinner som ønsker å fremstå som eksperter blir ikke løftet nok frem i bedrifter slik at de har en faktisk stemme utad.

Dette må forandres. Vi trenger flere plattformer hvor kvinnelige eksperter kan vise frem sin kunnskap, og delta i den offentlige debatten. Første steg i riktig retning er å SI HØYT hva du faktisk er ekspert i. Hvilke tema kan du mer om enn de fleste? Er du villig til å si noe om det?

TENK – Tech-Nettverket for kvinner har opprettet et offentlig liste over kvinnelige tankeledere som kan kontaktes når det trengs eksperter ved konferanser, seminarer og debatter som omhandler teknologi og innovasjon i alle bransjer. Du kan fylle ut skjemaet her.

SI DET HØYT, fyll ut skjemaet og bli den del av debatten, ikke statistikken!

#SIDETHØYT

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s