Lær alle koding!

Innlegget er skrevet av Chloé Steen som er utdannet molekylærbiolog fra Universitetet i Oslo. Hun begynner på doktorgrad i bioinformatikk 1. august 2015. 

Koding som fag på barneskolen kan bidra til å få flere jenter til å velge teknologi og informatikkstudier.

I Dagsavisen tirsdag 28. april tok rektor ved Universitetet i Oslo og administrerende direktør i Abelia til orde for økt IKT-satsing i høyere utdanning. Jeg mener at IKT-satsingen må skje allerede på barneskolen, spesielt hvis vi skal ha med jentene. Det er et mindretall jenter på informatikk og teknologistudier. Opp­rettelsen av flere studieplasser vil ikke løse problemet. Koding som fag på barneskolen derimot, kan bidra til å få flere jenter til å velge teknologi og informatikkstudier når de skal ta høyere utdanning. Hadde jeg funnet ut allerede på ungdomsskolen at jeg likte informatikk, hadde jeg kanskje valgt en annen studieretning på universi­tetet.
Da jeg begynte var informatikk et av de obligatoriske fagene jeg måtte ta første semester.

Jeg hadde ikke peiling på hva informatikk var. Informatikk var for meg bleke tenåringer som satt på gutterommet og spilte spill hele natten, og deltok på arrangementer som The Gathering.

Mens jeg slet meg gjennom kodelinjer og kommandoer, var det en gjeng med gutter på kullet mitt som allerede kunne løse oppgavene uten problemer. De hadde hatt koding som hobby. For dem var faget kun en repetisjon av hva de hadde lært seg bare for gøy. Hvis IKT blir en enda større del av samfunnet, kan vi ikke være avhengig av gutta som hadde koding som hobby på ungdomsskolen når vi skal ansette. Vi er nødt til å ha med oss flest mulig. Når en av fire IKT-stillinger risikerer å stå tom i 2030, er det viktig at vi inkluderer gutter og jenter i rekrutteringen.

Det er ikke lenger bare IT-utviklere som trenger å programmere. Nesten alle oppgaver i det offentlige kunne blitt løst raskere om alle kunne en viss basis av programmering. Etter mye øving skjønte jeg selv at koding var gøy, og at jeg kunne løse problemer i mange ulike fagfelt på en helt ny måte. Selv om kvinneandelen i IT-bransjen har økt, er det fremdeles en lang vei å gå. Vi må gi alle mulighet til å lære seg å like IT og koding så tidlig som mulig.

Den beste måten å gjøre det på er koding som fag i barneskolen. Det finnes i dag mange gode initiativer, blant dem Kidsa koder, som tidligere har fått mye oppmerksomhet.

Gjennom dette prosjektet har man vist at det er fint mulig å lære programmering på barneskolen. Det er på tide at koding blir en like naturlig del av læreplanen som norsk, matematikk og historie. Da får gutter og jenter mulighet til å like det, og da vil flere søke seg til teknologistudier.

Følg Chloé på Twitter @ChloeBSteen. Innlegget var opprinnelig publisert i Dagsavisen 6.5.15

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s