Tips til å bli en bedre «networker»

Under Women in Tech konferansen stilte TENK-gründer Isabelle som paneldeltager i debattpanelet rundt verdien av nettverksbygging. Du kan se konferansen i sin helhet her

“Networking” er blitt et såkalt “buzz” word. Noen ser på “networking-events” som overfladiske kvelder fylt med selvskryt, salgspitch og tørrprat. For introverte og sjenerte kan tanken på en hel kveld med fremmede virke direkte avskrekkende. Men networking er viktig. Etter å ha bodd fire år i en by som er drevet av networking har jeg klart å pushe meg selv fra å være veggpryd til uforskammet fryktløs.

panel isabelle

Jeg har bodd fire år i New York. Da jeg flyttet fra Norge i 2011 var jeg en typisk reservert og tilbaketrukket nordmann. Rundt meg snakket folk om verdien av «networking-events» som om det var det eneste de drev med. Jeg skjønte ikke hvorfor. Jeg syntes amerikanere skrøt altfor mye av seg selv og godt kunne lært litt av oss nordmenn med janteloven innmurt i margen. Dette var før jeg begynte på mastergraden og forsto at jeg måtte ut å knytte kontakter og tilegne meg kunnskap slik at jeg som student og nyinnflyttet utlending kunne holde meg oppdatert på industritrendene og ikke minst; få meg jobb.

Min «networking karriere» begynte som en serie pinlige samtaler om ost og kjeks. Jeg sto med blikket klistret på telefonen og kviet meg for å ta kontakt. Hvorfor skulle noen ville prate med meg? Tenk om samtalen gikk i stå?

Ikke før mitt andre år forsto jeg den virkelig verdien av networking. Jeg landet min første jobb i en media/tech startup på et networking event. Jeg ble kjent med intervjuobjekter og eksperter jeg benyttet til artikler jeg skrev. Jeg traff mennesker som vi dannet partnerskap med. Jeg ble tipset om nye trender jeg kunne introdusere for selskapet jeg jobber for. Jeg fikk nye bekjente på sosiale medier som hjalp meg spre artiklene jeg skrev på nett.

«Your network is your net worth» 

I de fleste jobber i USA er det en uskreven regel at “networking” inngår som en del av stillingsbeskrivelsen. I Norge er vi mer reserverte, men også her er «networking-events» i stigende grad populært. Denne trenden er tydelig når man ser på det økende antallet meetups, konferanser, events og felles co-working spaces som 657, The Startup Lab, Grundergarasjen, Grundernes Hus og MESH.

Hvorfor er det viktig med et nettverk?

 • Et nettverk kan gjøre ideer til virkelighet. Ofte er det som skiller en ide fra virkelighet mennesker som er villig til å hjelpe deg. Ved å skape et nettverk blir du kjent med mennesker som kan noe du ikke kan, har beslutningsmakt eller kan referere deg til mennesker du bør bli kjent med. Et godt nettverk øker handlingskraften din dramatisk.
 • Du får til mer, fortere. Det er mye større sannsynlighet for at noen vil hjelpe deg om de har et ansikt på deg eller har minner fra en hyggelig samtale. Om du i tillegg har hjulpet dem tidligere vil de være mye mer villige til å yte det lille ekstra.
 • Støtte. Networking er ikke bare business. Noen ganger utvikler det seg til vennskap, og det er godt å ha bransje-venner å snakke med når ting ikke går din vei karrieremessig eller støtte deg om ryktet ditt står på spill. Dine nåværende venner er kanskje ikke i samme bransje og forstår seg ikke like godt på problemstillingen.
 • Åpner muligheter. Networking åpner for nye samarbeid, ideer, partnerskap, tale-og skrive-muligheter. Er du positivt innstilt og ikke redd for å si ja kan et networking event føre til uante muligheter.

Hvorfor dra på networking events?

 • It get’s you out of your bubble! Når du jobber med nye prosjekter og produkter er det utrolig viktig å tre ut av ekko-kammeret og få objektive innspill. Du og dine kolleger kan tro at noe er verdens beste ide, men dere er ikke representative for resten av befolkningen. Snakk med folk i og utenfor bransjen, de blir som regel smigret for at du verdsetter deres meninger. Pitch ideen, lytt til innspill og still gode spørsmål.
 • Få råd. Om du sitter fast med en oppgave, er det ofte noen som har tenkt på en løsning du ikke har. På samme måte vil du også bygge relasjoner ved å kunne tilby råd til andre som ikke er like erfarne på ditt område.
 • Få oppmerksomhet! Er du entreprenør? Networking events er en gylden mulighet til å spre nyheten om produktet eller tjenesten din til innflytelsesrike mennesker.
 • Mangfolk = suksess. Omgi deg ikke bare på industri-spesifikke events, men oppsøk nettverkstreff utenfor ditt felt også. De har andre perspektiv, verdier og innfallsvinkler. Kanskje åpner det også muligheter for nye samarbeid du aldri hadde ville tenkt på.
 • Leads og fremtidige leads. Er du på jakt etter nye utfordringer i karrieren? Selv om det er ikke sikkert at personen du snakker med kan hjelpe deg videre akkurat nå, kan det godt hende at de vil tenke på deg i fremtiden.
 • Positiv innflytelse. Folk du omgåes med smitter av på deg. På samme måte som at foreldre blir bekymret når barna havner i feil gjeng, vil andre menneskers positive innstillinger, vaner, erfaring, verdensperspektiv og assosiasjoner smitte av på deg.

Hvordan networke effektivt?

 • Vær nysjerrig. Fokuser på å lære noe nytt og snakk med folk du beundrer. En av de mest kjente karakteristikkene til suksessfulle mennesker er at de er evig nysjerrig og vil bli inspirert av folk som er smartere enn dem selv.

  «If you are the smartest person in a room, you are in the wrong room.»

 • Ikke avskriv de sjenerte. Mange nordmenn kvier seg for å ta det første initiativet mot en samtale. Selv om noen virker uinteressert så er det ikke nødvendigvis tilfelle. Da bør du:
 • Oppdag lidenskapen deres. Når folk får sjansen til å fortelle om lidenskapen sin til en interessert lytter kan selv den meste sjenerte snakke i timesvis.

Hvordan bli en ekspert-nettverker?

 • Ha selvtillitt. Det faktum at du er der beviser at du er interessert og dreven. Ikke tenk at du ikke hører hjemme eller er smart nok, det er det bare du som tenker frem til du sier det høyt.
 • Sett deg mål. Networking kan virke skummelt, særlig om du er introvert eller sjenert. Jeg pleide å sette meg som mål å rekke opp hånden og stille et spørsmål per event og snakke med minst tre nye personer. Pusher man seg ut av komfort-sonen nok ganger går det etterhvert av seg selv.
 • Skryt! Ikke vær redd for å fortelle at du er flink i noe. Janteloven gjør ofte at vi kvier oss til å fortelle om våre meritter, men på et networking event er folk faktisk interessert i å bli kjent med andre flinke folk. Det du ikke sier, vet de heller ikke.
 • Vær aktiv. Dra på et eller to treff i uken, selvom du føler deg sliten. Det er som med trening. Det er bedre å gå en halvtimes tur enn å ligge på sofaen. Du vil ikke angre og vil føle deg bedre etterpå, selvom eventet ikke var like bra som forventet.
 • Vær fryktløs. Etter at du har hatt en samtale med noen, spør dem om du kan få kortet deres eller legg dem til på LinkedIn.
 • Oppretthold kontakten. Send en oppfølgingsmail dagen etter og takk dem for praten. Inkluder gjerne til en lenke til noe som kan være verdifullt for dem eller som er relevant i forhold til det dere snakket om. Det kan være alt fra en god podcast til et reisetips fra et land du er godt kjent som de skal reise til.
 • Vær genuin. Vær interessert i hva de driver med og fokuser på hvordan du kan være en ressurs for dem. Bidra der du har kapasitet uten å tenke på hvordan de kan gjengjelde tjenesten.
 • Still spørsmål. Benytt muligheten til å tilegne deg kunnskap om andres fagfelt; kanskje er de ekspert i noe du ikke har kjennskap til. Sett deg som mål å lære noe du ikke visste før du kom. Neste gang du har et problem i et felt av deres ekspertise, vet du hvem du kan ringe.
 • Ha en icebreaker. Tenk ut på forhånd hvordan du kan starte en samtale. Det kan være noe enkelt som en kommentar på maten eller stedet dere er på. Ha noen spørsmål du vet at du alltid kan stille dersom samtalen går i stå.
 • Formuler en elevator-pitch. Folk kommer til å spørre hva du gjør. Formuler en tight 30 sekunders pitch (såkalt Twitter-lengde) på hva du driver med og hva som driver deg.
 • Smil! Uansett hvor urettferdig det virker, så dømmes du på førsteinntrykket etter bare noen få sekunder. Smil og å ha et åpent kroppsspråk (ikke foroverlent på mobilen) så vil folk trekkes mot deg og ha lyst til å prate med deg.

Men…

Å bygge et nettverk tar tid. I motsetning til teknologien idag, så fører networking sjeldent til «instant gratification». Networking handler om å bygge meningsfylte relasjoner med mennesker. Gi relasjoner tid og oppretthold kontakten jevnlig.

Og sist, men ikke minst!

Det er ikke uten grunn at Facebook, Twitter og Instagram går under kategorien Social Networking. Bruk sosiale medier for det det er verdt!

Sørg for at du har en tydelig profil og del relevante artikler og ressurser slik at folk forstår hva du interesserer deg for, og ikke vær redd for å vise din personlige heller. Sosiale medier er blitt så vanlig at alle vet at du har et liv utenom også, det er bare sunt. Vær aktiv og kast deg inn i diskusjoner og samtaler der du har noe å melde.

Vi er trossalt tech-damer, så benytt den til alt den er verdt!

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s