11. Februar publiserte TENK-gründerne Isabelle Ringnes, Camilla Bjørn og Ine Thereze Gransæther en kronikk i Aftenposten. 

For at Norge skal ta en posisjon innen høyteknologi, mangler noe: flere kvinner. Landets mektigste kvinner må sette utvikling av teknologi på dagsordenen.

Den aller mektigste kvinnen i Norge er deg, statsminister Erna Solberg. Vi i den nystartede organisasjonen TENK, høyteknologinettverket for kvinner, vet at du har mye å tenke på allerede.

Men å bidra til å gjøre det komplekse enkelt, tilgjengelig og attraktivt for alle innbyggerne – inkludert kvinner – er noe av det viktigste. Derfor har vi prøvd å tenke ut hvordan du kan få til dette.

Datatrøbbel overalt

Grunnen til at du må, er enkel.

Det er datatrøbbel overalt. I helsevesenet. Politiet. Forsvaret. Offentlig transport. Nav. Skoleverket.

Manglende opplæring, forståelse og overkompliserte systemer som de færreste kan fatte hvordan faktisk funker er gjengangere.

Dette koster norske skattebetalere milliarder av kroner. Det er en sløsing vi ikke har råd til, nå når til og med det norske oljeeventyret er på hell.

Her hjemme har vi ingen IKEA, Maersk, Wal-Mart eller Samsung å leve av i stedet. Men vi har fem millioner smarte hoder som kan brukes til å bygge det vi skal leve av etterpå.

Problemet er bare at rundt halvparten av dem, kvinnene, så godt som ikke benyttes på teknologifeltet.

tenk styret¨

Vi har lett etter jentene og kvinnene. Men vi finner dem nesten ikke, til tross for at vi hungrer etter gode forbilder etter å lære oss å kode og være de som er med og sørger for at høyteknologi blir den nye oljen.

Triste tall

Det er ingen tvil om at det er behov for å gjøre noe med dette. En undersøkelse fra TNS Gallup i 2013 utført på vegne av Oda Nettverket viser at bare en av fem som jobber i IT-bransjen er kvinner. Av disse arbeider 42 prosent i salg og markedsføring, mens bare åtte prosent og ti prosent jobber som teknisk utvikler eller i øverste ledelse.

Ved tyngre tekniske utdannelser som informatikk og data, er bare ti prosent av dem som har studiet som førstevalg kvinner. Ved informatikkutdanningen på Universitetet i Oslo er hver fjerde førsteårsstudent kvinne. I Norge utgjør kvinner 16 prosent av alle uteksaminerte studenter i realfag og teknologi. Det er nesten lavmål i OECD-landene, hvor snittet er på 21 prosent, mens vårt naboland Sverige til sammenligning har en jenteandel på 24 prosent.

Hvor skal IT-bransjen rekruttere fra, når det er så få teknologikompetente kvinner som utdannes i Norge? Og andelen har sunket de siste ti årene.

Hvis ikke studiene fremstår mer attraktive for jenter, er det lite sannsynlig at kvinneandelen i IT vil øke. De siste årene har en rekke norske universiteter gjennomført ulike tiltak i et forsøk på å gjøre teknologitunge studier mer attraktive for kvinner. Den stigende andelen kvinnelige søkere på disse plassene viser at det funker!

Skal vi motivere kvinner og avmystifisere faget når det gjelder metodikk og vanskelighetsgrad, må vi gjøre enda mer.

Den nye oljen

Før jul skrev president Barack Obama sin første linjekode under Code.orgs datatekniske utdannelsesuke, et globalt arrangement som tar sikte på å gjøre programmering tilgjengelig blant unge skoleelever. Med på laget har Code.org ikke bare Obama, men alt fra Facebook-gründer Mark Zuckerberg til popstjernen Shakira.

De har alle skjønt at høyteknologi er den nye oljen!

Obama understreket selv hvor viktig det er at amerikanerne blir teknologi-kompetente i en tale som ble lagt ut på YouTube: «Ikke bare last ned en ny app, design en! Ikke bare lek med mobilen, programmer!»

Det er jo for dumt at vi i oljelandet Norge skal la noen andre enn oss oppdage den nye oljen alene? Derfor utfordrer vi deg, Erna Solberg, til å komme til oss i TENK, tech-nettverket for kvinner og skrive din første kodelinje før sommeren 2015.

For det er viktig at du og andre tøffe kvinner går foran. Mannfolka har nærmest hatt eneretten på å ha teknologien som sin boltreplass inntil nå. Slipp kvinnelige hjerner til, så skal vi løse problemene sammen og fjerne de overkompliserte hindrene mellom det digitale og det analoge. Vi kommer aldri utenom det menneskelige aspektet. Men i dag er gapet mellom dem som bruker teknologien og dem som utvikler den for stort.

Endring starter tidlig

Når Erna Solberg har skrevet sin første kodelinje, foreslår vi at hun legger til fire punkter i planene sine.

1. Teknologi-barnehager: La jentene leke med tekniske byggesett som «littlebits». Starter det tidlig nok, forsvinner angsten for det nye, og teknologi blir en naturlig del av hverdagen for alle barn. Lek frem nye løsninger. Og la dette fortsette gjennom hele skoleløpet, inkludert i lærerutdanningen. Et foregangseksempel er organisasjonen: Lær kidsa koding (http://www.kidsakoder.no)

2. Mentorordninger: La unge, smarte studenter hjelpe pensjonister, ansatte i helsevesenet, pasienter og pårørende på sykehjem og helseforetak. En mentor trenger ikke alltid være 50+, men kan like gjerne være en 14 år gammel jentenerd som kommer og løser på en halvtime det alle trodde var et kjempeproblem.

3. Trainee-ordninger: Inviter unge, smarte tech-jenter inn i offentlige selskaper – og ta dem med i store, viktige prosesser. Faktisk i alle tekniske prosesser, helt fra planleggingsstadiet.

4. Stipend: Opprett et eget stipend, som skal henge høyt, for tech-kompetente jenter og kvinner som virkelig vil utrette noe, enten det er å bli verdens beste koder, verdens beste høyteknologi-CEO eller verdens beste tekniske prosjektleder som faktisk klarer å fikse en stor og kompleks IKT-løsning.

Ideen er å få dratt kvinnene med i den teknologiske utviklingen, sørge for at vi får frem flere kvinnelige gründere med internasjonale ambisjoner og som med største selvfølgelighet inntar arenaer som hittil har vært forbeholdt nesten bare menn.

Gi oss et teknologiløft som gjenspeiler hverdagen til hele den norske befolkningen, ikke minst de kvinnelige koderne som kan menneskespråk og faktisk klarer å lage det kunden trenger. Det er blant slike kvinner vi vil finne de kvinnelige gründerne som skal skape det neste Facebook og de kvinnelige administrerende direktørene i det som skal bli Norges mest fremtidsrettede bedrifter og institusjoner. Du er herved utfordret, Erna Solberg.

Les kronikken på Aftenposten.no. 

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s